Rör inte Emil

En dag sov Emil så sött på golvet...
Sen kom Du.... Du ville så gärna väcka honom trots att mamma sa NEEEJ!!!
Försent...
Vakna Emil...vakna, sa Du. Mamma sa...suck...
Du ville ju bara krama Emil lite! Han blir så glad när han hör Din röst...
Emil blir tålig och Du är faktiskt jätteduktig. Ibland kan Du inte låta bli bara... Du har äntligen börjat äta igen. Igår hade Du feber och vi fick inte i Dig någon mat (inte ens korv!) förrän Du fick febernedsättande sen tog det fart. På två timmar åt Du en hel burk mat, drygt två stora pannkakor samt en hel flaska välling! Idag är Du bra igen men det är lite gnälligt här hemma. Som tur är så har Du Natta och Zacke här hemma som gullar med Dig och leker med Dig. Du är lyckligt lottad lilla Agnes!

På era platser, färdiga, gå!!!

Du älskar att leka 5 meters löpare. Vi ska säga på era platser, färdiga, GÅ!!! och sedan springer Du i ca 5 meter innan Du går ner i startposition igen. Ett bra sätt att få Dig att gå hem från dagis en bit och samtidigt ge Dig en möjlighet att bli av med allt spring i benen. Sedan är Du även väldigt duktig på att hjälpa mig med vagnen. Syskonvagnen är ju bra för vi kan köra vagnen båda två eftersom den är så bred.
Ibland blir det lite paus på asfalten dock...
Fast mamma, säger Du och pekar på stenen. Ja, den sitter fast.
Du har sovit nästan hela natten. Jag vara bara inne en gång hos Dig. Du drömmer nog för Du ropar på mig men när jag kommer in på Ditt rum så är Du knappt vaken. Förkyld och hostig är Du! Igår hade vi fredagsmys. Du och syskonen drack cocacola. Du fick smaka lite och som det påverkade Dig! En halvtimme senare hade vi en liten tjej här som sprang hysteriskt fram och tillbaka, hoppade och sjöng/skrek. Jag trodde aldrig att vi skulle få Dig i säng men det gick bra ändå till slut.

Sitt fint och titta in i kameran....

Jag ska läsa boken nu mamma (den hon fick av Moppan...alla böckerna gick hem!).
Sätt Dig nu upp ordentligt så jag kan ta ett foto!!! Jag har inte tid med det här, Agnes. Det blir inget dagis om Du inte sätter Dig ordentligt!!!
Så ja!!! Och så tittar Du bara in i kameran så mamma kan ta ett foto och sen får Du åka vagnen till dagis!
Så fin tjej...... Tålamod!!!
Dagis går bra! Du är ju världens gulligaste när vi ska gå hem. Barnen och Din fröken står i fönstret och vinkar och då vinkar Du tillbaka. En dag sa jag "vinka nu till Dina kompisar" och Du vinkade. Dagen efter så vände Du dig om mot fönstret, vinkade, var jätteglad och sa "hejdå kompisar". Jag var så stolt och insåg att min tjej börjar bli stor...lilla dagisAgnes! Du har haft några oroliga nätter och det händer ju mycket i Ditt liv nu men i natt sov Du hyfsat. Jag blir ju så himla arg när jag är trött....och får väldigt dåligt samvete sen!
En dag satt Du bredvid mig och kollade på datorn. Där var någon reklam för bantningspiller och två bilder. En bild på en tjock slapp mage (före) och en bild på en smal vältränad mage (efter). Du pekade på den förstnämnda och sa "mammas mage"...haahaaahhaaa...tur att jag kan skratta åt det. Fast idag har jag gått och dragit vagnen i sammanlagt 2,5 h...

Tröttsamt med dagis

En dag när vi varit på dagis på förmiddagen (inskolning) så blev det ovanligt tyst här hemma...där låg Du min lilla humpla och sov i soffan!
Det var bara att lyfta in Dig i sängen och vänta med lunchen....
Idag var det dags för dagis igen och Du var helt uppstimmad i morse och tjatade om dagis till min stora glädje. Jag använde till och med dagis som hot/lockning, typ "om Du inte slutar tramsa nu och kommer hit så jag kan ta på Dig en tröja så blir det INGET dagis idag"....det funkade utmärkt. Hon kom rusandes! Sedan när vi satt och skulle ta på skorna så berättade jag att Du skulle till dagis men att mamma skulle åka därifrån och då började läppen darra och det högg till i mitt hjärta. Jag funderade allvarligt på att strunta i det och det blev inte bättre när Du sa "mamma bära" och inte riktigt ville släppa mig. Jag bar Dig ut i bilen och sedan åkte vi till dagis. Väl där, släppte jag av Dig, sa hejdå och sedan fick Du vinka i fönstret och Dina tårar sprutade och Du var jätteledsen. F-n vad det är jobbigt! När jag hämtade Dig hade Du haft det hur bra som helst och jag såg hur Du lekte med fröken och de andra barnen. Du hade sovit 1,5 timme och ville absolut inte åka med mig hem. När vi till slut kom därifrån så stod de andra barnen och vinkade i fönstret och Du såg lycklig ut och vinkade tillbaka. Då kände jag att det kommer gå bra det här. Min humplatulla börjar bli stor!
Väl hemma så fick vi baka bröd, Du och jag. Du gillar att stå på en stol och hjälpa mig i köket. Igår gjorde vi chokladbollar och idag bakade vi två olika sorters bröd. Du sitter mycket och leker själv nu. Legobyggande på rummet och läsa bok är favoritsysselsättningen. Fast måla, rita, lera och allt med Astrid Lindgren går alltid hem!

Bus i mormors och morfars säng

Du älskar att busa i sängen!

Fast ibland kan Du vara lite allvarlig också.

Din mammas hår har Du. Alltid rufsigt i nacken!

 

Lite tid för eftertanke....

 

Nu har jag precis lämnat Dig på dagis. Du blev ledsen. Aj i mammas hjärta. Sitter med mobilen och väntar på att de ska ringa. Usch! I natt har Du varit orolig och ledsen. Det är mycket som händer i Ditt liv nu och dessutom är Du lite snorig och hostig. Stackars....

 


Ledsen

Idag var det dags för inskolning igen på dagis. Du blev jätteledsen när jag gick. Fasiken vad jobbigt det var. Jag gick runt med Emil  i drygt en timme innan jag gick tillbaka och då satt Du själv och pysslade. Du hade varit ledsen i 20 minuter efter det att jag hade gått så de hade gett Dig napp och snuse. Stackars liten. Sedan var Du som ett plåster på mig och släppte mig inte ut sikte. Ska det verkligen vara så här? Jag som aldrig har gått på dagis tycker det är jobbigt för jag har ingen aning om hur det är. Alla säger att dagis är så himla bra och barnen utvecklas men de sitter ju bara där och leker för sig själva ändå!
Du och Emil är i alla fall bästa kompisarna och ni är så fina tillsammans. En kväll tyckte pappa att Du kunde ligga och mysa i Emils säng och det tyckte Du var jättemysigt. Ibland när jag ska springa ut och lägga/hämta något i vagnen så ber jag Dig passa Emil och det tycker Du är stort. Idag när jag kom in efter 1 minut så hade Du lagt Dig bredvid honom på golvet och studerade honom på 1 cm avstånd med Dina stora blåa ögon.
Du gillar att åka vagn. Idag har det blivit mycket vagnåkande. Först åkte Du ner till affären och då ville Du att vi skulle handla "induor (vindruvor)". Ett nytt tillskott till Ditt ordförråd är snickarbon och dumma mamma som jag fick höra för första gången (men inte sista med all säkerhet) igår när vi hade kalas för storasyster. Du säger Emmmil förgömmade unge snickabo och sedan har Du nu även lärt Dig att när mamma är arg säger hon "Agnes, förgrymmade unge, gå in på rummet med Dig".
En mindre rolig incident utspelade sig idag när vi gick in på ett annat dagis (de slås ihop på eftermiddagen). Där satt några barn och lekte med lera och det är Du ju van vid här hemma så då slog Du Dig ner och började jobba med leran. Du gjorde en lång grej och ropade alltför högt och alltför tydligt "KOLLA MAMMA, BAJSKORV". Fröknarna tittade och jag tittade bort vilket gjorde att Du var tvungen att upprepa det FLERA gånger.... Våra lekar med lera här hemma var kanske inte så bra...

Bär och sandlåda

Du är den enda i familjen som gillar röda vinbär.
Äta, äta, äta...
Sedan hjälpte Du även pappa med att få ihop sandlådan (gamla bilder).
Men det viktigaste är bären...de små röda vinbären...
Sandlådan var en bra investering. Du älskar att sitta där och gräva och bygga. Du blir så härligt sandig sen....
Du har fått ännu ett favorituttryck "tååålamod". Pappa brukar säga "vänta, man får ha tålomod" när Du sitter och skriker KOOOORV vid matbordet. Du hade sagt tålamod på dagis och de hade skrattat lite åt det. Det är ju ingen ord små barn brukar använda... Du är helt underbar och nu sitter Du gärna nära på kvällarna i soffan och håller om oss och myser. I morse vaknade Du innan kl 06 och kallade på pappa. Du är nog rädd för att missa honom på morgonen. När han kom in ville Du att han skulle hämta lillebror och lägga i Din säng (vi har gjort så några gånger) men han sov ju. Om vi busar i sängen och jag råkar blunda 10 sekunder så skakar Du mig och säger "vakna" "upp och hoppa". Igår hjälpte Du mig först att bada lillebror och sedan fick Du bada. Som Du härjade och skrek "kolla pappa" när Du hällde hinkar med vatten över ansiktet. Du riktigt glädjetjöt och var så glad så Du visste inte riktigt hur Du skulle göra. Både mamma och pappa var hemma och var glada (d v s utvilade). Glada föräldrar=glada barn. Skulle man inte vara glad en morgon så tar det inte många sekunder förrän man blir det efter att se Dig springa rundor, full av glädje och energi. Helt underbart och jag njuter varje sekund!

Liten mamma

Du har stenkoll på hur det går till när man byter blöja!
Idag var pappa med Dig på dagis. Det gick bra. Du var där och käka frukost och fick åka hem innan lunch. Pappa var borta en timme men det brydde Du Dig inte om. Du hade till och med velat att fröken skulle byta blöja på Dig och pappa skulle inte göra det. Sedan hade Du blivit ledsen någon gång men det verkade ha gått bra i alla fall. Oj, vad jag tycker det är jobbigt att gå därifrån och lämna Dig. Det trodde jag verkligen inte och jag var inte alls beredd på att jag skulle tycka att det var jobbigt men Du är ju så liten. Kluvet det här....men Du behöver träffa jämngamla kompisar och jag behöver lite tid med Emil men oj vad jag längtade efter Dig idag :)
Det är mycket "funkar inte" (sägs när Du inte får ihop legoklossarna t ex) och "kan själv" här hemma nu. Sedan har Du utvecklat Ditt "tack" till "tack så mycket" så jag och pappa tycker Du är ursöt när Du säger det och vid de tillfällena så hade Du nog kunnat få vad som helst av oss. Det är mycket tjatande om korv här hemma och det råder stor misstänksamhet varje gång det inte serveras korv (vilket tack och lov sker ofta!).

Dag två på dagis. ...

dsc04416 (MMS)

Dag två på dagis. Jag känner inte igen min tjej längre. Hon är helt annorlunda på dagis. Vägrar städa undan och vill bäras hela tiden. Helt plötsligt har Du blivit jättemammig och vill inte alls vara med de andra barnen. Det är inte utan anledning jag börjar bli orolig... Fast när det är fika, då är Du framåt och missar inget ätbart. Idag hördes en hög röst "mera nan"...


Dagisstart

Ja tänk om jag hade haft något fint foto att sätta in på Dig som visar hur Du såg ut på Din första dagisdag men det gick Du verkligen inte med på. Det har varit lite tvärtemot idag och mamma har varit trött eftersom Du tjatade om välling i natt. Det blev ingen välling. Jag vågar inte riskera att Du sätter igång med vällingdrickandet på nätterna. Möjligtvis när Du är sjuk...
Du gillar Emil och han får många pussar och Du vill ofta hålla honom. Fast ibland klipper Du till honom...då blir mamma arg!
Idag när vi kom till dagis blev Du först jätterädd och ville att jag skulle bära Dig men sedan fanns där ju en rutschkana som Du sysselsatte Dig med. Du var inte så intresserad av de andra barnen utan hade fullt upp med att undersöka alla sakerna där. När det blev fikadags ville Du absolut inte sitta stilla och äta Din äpplebit utan skulle fara runt som en toking och tog helt plötsligt ett gäng klossar och kastade alltför nära en pappa som också skolade in sitt barn. Man får skämmas ibland! Det var lite nya sidor som kom fram och jag är tacksam för att jag var där och fick se dem! Efter 1,5 h åkte vi hem och Du somnade efter 10 minuter i soffan. Helt slut! Så söt Du är min lilla humplatulla. Vi kommer fixa det här.

Kalas hos kusinen

Så här fin var Du när Du skulle på ettårs kalas till Jonathan. Du var så fin nästan hela eftermiddagen faktiskt.
Du älskar barn, särskilt stora barn. När kusinerna gjorde gigantiska såpbubblor så var Du väldigt nöjd med att bara få sitta och titta på.
Lilla söta Jonathan. Du var lite rädd för honom och knuffade undan honom när han ville krama och pussa Dig...hmmm...hur ska det gå i morgon när Du ska börja på dagis? Du är ju mest van vid stora barn.
Fast det gick bra att leka med Jonathans nya leksaker! Även farmor var rolig igår. Hon hade nog bajsradarn inställd för hon upptäckte först att lillebror hade bajsat och några minuter sedan upptäckte hon att Du hade bajsat. Du tyckte nog att det var spännande att farmor skötte blöjbytet för efter 5 minuter gick Du till farmor igen och sa "bajs"....Du ville att hon skulle byta blöja igen...men det var ju bara lite kiss. Vad gör väl inte Du för lite uppmärksamhet lilla humplatulla?
Det var supergod mat och väldigt trevligt. Ni barn hade jätteroligt och sprang och härjade på gräsmattan. På kvällen gick vi ner till sjön och badade till Din stora glädje. Sedan så blir Du ju väldigt glad när Du får syn på faster också. Hon busar med Dig och är med på Dina lekar. Även kusinerna är gulliga mot Dig. I morgon börjar allvaret. Då ska Du leka med jämnåriga som inte visar lika mycket hänsyn....oj, oj, oj....

Utflykt

En dag körde vi till Strömbergshyttan och åt glass. Där finns en lekplats som Du rusade iväg till.
Gott med glass tycker både Du och pappa men getingarna hade vi klarat oss utan!
Så söt i kjolen som Du fått av J-vlaJenny. Du har stenkoll på att Du har fått den av henne. När jag frågar vem Du har fått den av så svarar du "ävlaenny".
När vi var inne och kollade på glas så hittade Du en lekhörna. Hur kul som helst!
Vi överlevde vår första lååånga dag utan pappa (han var borta från kl 07-20.30). Vi hade hjälp av storasyster på förmiddagen. Du får vara med henne och hennes kompisar väldigt ofta, helt otroligt faktiskt, och när hon inte vill att Du ska vara med så blir Du så förtvivlad. Du förstår ju inte. Det spelar ju ingen roll att jag förklarar för Du bara gråter och gråter. Igår fick Du leka med en egen kompis i alla fall. Grannen har sitt barnbarn här så ni lekte i sandlådan och gungade. Sedan lekte vi med lera, Du hjälpte mig hänga tvätt, vi var ute och promerade i vagnen, vi tittade på Emil, vi dansade och sjöng, vi sparkade boll, vi plockade röda vinbär, vi gick ner till affären, Du badade i badkaret och vi gosade. Det var mysigt. Emil hänger med i bärsele och vagn. Han är ingen sjusovare på dagen utan somnar till lite då och då. Nu är det helg och idag ska vi åka på ettårs kalas!

Kvällsbad

Är det ett litet sjöodjur eller en sjöjungfru? Igår blev det kvällsdopp för Dig och Natta. Mamma nöjde sig med att doppa fötterna. Du var överlycklig och ursöt när Du traskade runt i gummistövlar och en alldeles för stor morgonrock. På eftermiddagen plockade vi ett kg blåbär i skogen. Sedan gjorde pappa supergod blåbärspaj.
Mamma är lite känslig för sjöar och tyckte att det var lite väl dyigt där vi badade men det brydde varken Du eller storasyster er om. Ni är vattendjur båda två! Jag undrar om det var sommarens sista dopp....

Lite busbilder från Skåne

Du fick en vattenpistol som Du hade väldigt roligt med. Du sprang mot oss alla och sprutade....på Dig själv. För att orka trycka på avtryckaren så var Du tvungen att rikta den uppåt/mot Dig själv. Väldigt kul! Sussie var en heldag i stugan och hälsade på. Det gillade Du!
Igår hade vi Moppan och kusinerna på besök. Det gillade Du. Moppan lekte med Dig på rummet, i sandlådan och ritade med Dig. Du var överlycklig! "Oppan, ita bomma" fick hon höra några gånger (Moppan, rita en blomma).
Du hade lite fuffens för Dig igår morse. Helt plötsligt kom Du hoppande och sa "Agnes iiita (rita)" och sedan drog Du upp pyjamaströjan och visade en massa fina streck på Din mage....Du hade hittat en fin tuschpenna på Nattas rum.
Du ville även se på Saltkråkan på morgonen och jag sa nej eftersom jag tänkte att Du inte skulle sitta framför TV:n. När pappa kom upp och satte sig i soffan så la Du huvudet på sned och sa "nälla pappa, kaaakååå (snälla pappa, saltkråkan)". Klart att Du fick se Saltkråkan....

Knapelidbilder

Vi var på Knapelid förra veckan ju och grillade korv. Det gillade Du. Särskilt blåbären....
Du plockade även blåbär till pappa.
Sedan hjälpte Du pappa med grillen.
Fast pappa bara eldade och eldade....och eldade....
Till slut ställde Du Dig på behörigt avstånd med napp och snuse...
Fast vi hade mysigt och Du tjatade i många dagar efter grillningen om "pappa grilla skogen".
Nu sjungs det för fullt här hemma och det är helt underbart att höra Dig göra Dina egna tolkningar av ekorren satt i granen, trollmors vaggvisa, små grodorna m fl. Vad mycket enklare det blev när Du började prata. Nu kan Du oftast förklara vad Du vill (och inte vill!).

Ryggsäck

Vår tjej ska ju börja på dagis och då var det dags för henne att få en ryggsäck. Spännande! Så fin Du är i linnet från EvaLena och kjolen från Bibbi!
Inte en dag ute utan några smultron....

Hejdå...

Du sov hela natten hos mormor och morfar. Tredje natten utan välling. Det kommer gå bra det här.... Igår var Danne och Maria här. Du älskar Danne och tjatar om honom väldigt ofta. Han tittar på Emil med Dig, sparkar boll, sopar (när Du säger till honom att han ska sopa) och så är det ganska mysigt att sitta i hans knä och få choklad.

Plask

Så här mysigt hade vi det i Skåne sist. Idag bär det av igen. Det är trötta föräldrar idag. Du ville verkligen ha välling i natt och körde hela registret....."snälla pappa", "välling", "törstig" och sedan var Du väldigt ledsen. Det blev ingen välling men det tog sin tid. På morgontimmarna satte lillebror igång och gnällde. Nu ska vi packa för fullt.

Upptäcktsfärd och spring i benen.

Så söt i klänningen som Du fick av Sussie!
Igår fick Du en sandlåda till Din stora glädje. Sand överallt! Pappa höll på och fixade hela dagen så på kvällen fick Du gräva och fixa lite. Igår blev Du även klippt hos frisörskan för andra gången. Du är så fin så Din mamma nästan dör när hon tittar på Dig. I natt vaknade Du lite men pappa gick in och pysslade om Dig. Du ville ha välling men pappa sa att inga stora barn som ska börja på dagis dricker välling så då somnade Du om igen. Fast det kan även ha berott på alla korvarna Du tryckte i Dig innan Du somnade igår kväll....hihi....

Slaget vid Lutzen? ...

dsc04332 (MMS)

Slaget vid Lutzen? Nej. Vi var och grillade korv på Knapelid igår kväll och det blev lite rökigt när pappa grillade. Väldigt mysigt och Du gillade det. Du gillar allt som har med korv att göra. För en timme sen åt Du tre korvar. Du älskar även blåbär och sätter Dig mitt i blåbärsbusken och äter och äter. Såå..Du gillar verkligen skogen.


Du skall måla hela världen..


Hos farmor målar du plattorna med vattenfärger. Både du och Tyra tycker det är jätte roligt.
Moppan är född barfotakonstnär.
Isak har inte sett vad som händer runt omkring. För då hade han ju också målat?
Nu är det dags att försöka vänja av Dig med välling på nätterna. Du vaknar hundra gånger/natt och är ledsen och vill ha napp, välling, burkmat m.m. I natt blev pappa tillslut arg och sedan sov Du. Vi får väl se hur det går på nätterna framöver. Trötta föräldrar i alla fall....

Det var ju inte svårt att åka karusell.

När vi var i Skåne så gick vi på Åhus marknad. Det gillade fröken....särskilt när Du fick åka karusell för första gången.
Klart att Du måste vinka till publiken....
Vad Du håller på på nätterna för tillfället! Det var några lugna dagar och sedan satte Du igång igen. Du är ledsen och hungrig och vi är trötta....

Efter solsken kommer regn....eller tvärtom...?

Efter Skåneresan har det mest varit regnväder. Det är lite tråkigare för Dig men Du och pappa har varit ute i ösregn, vi har varit på lekplatsen, vi har varit och lekt på lekplatsen där Du har Ditt dagis, Du och pappa har varit i skogen och käkat blåbär så lite ute är Du trots allt...
Det är mycket prat om dagis nu och vi förklarar att Du ska börja där, att där kommer vara en massa barn, Du kommer ha en fröken och mamma kommer åka hem men kommer tillbaka sen. Hur ska JAG fixa det här? Min stora lilla tjej ska vara borta från mig flera timmar.....det kommer gå bra, det kommer gå bra..
Regniga sitter vi inne och leker med play-do leran som jag har gjort. Jag och pappa tycker nog det är minst lika roligt som Du. Annars blir det läsa böcker, titta på film, sjunga, dansa och rita. Du sysselsätter Dig själv rätt bra med klossar, lego, dockor och sen är Du ju även en perfekt liten hjälpreda här hemma. Fast för tillfället är det mycket "naaaaaj". Det är ett av få ord som Du säger på ren skånska. Lite skånska ska jag nog kunna lära Dig allt...

Den stora semestertröttheten har rullat in

Trötta är vi allihopa och har inte hunnit att skriva om allt du hittat på. Men vi har massor av bilder att göra i ordning så du blir nog inte besviken på din sommar.

RSS 2.0